Ce mâncare ar trebui să încercați în Islanda? Care sunt mâncărurile locale tipice și cum mănâncă islandezii în mod normal?
Bucătăria islandeză
Ca și alte bucătării scandinave, bucătăria islandeză nu folosește prea multe condimente și ierburi. Bucătăria locală nu este cunoscută pentru aromele sale puternice. Cu toate acestea, în ultimii ani, ea a primit din ce în ce mai multă atenție.
Alimentele pe care le veți întâlni cel mai des vor fi diferite tipuri de pește și fructe de mare, miel, cartofi și skyr (un produs din lapte fermentat).
În Islanda, peștele și fructele de mare sunt preparate în nenumărate moduri. De exemplu, puteți găsi carne de pește uscată. Islanda este, de asemenea, renumită pentru mâncarea sa națională "hákarl", sau carne de rechin fermentată, care este stropită cu brandy de chimen. Dacă îndrăzniți să o încercați, așteptați-vă la un miros și un gust foarte specifice acestui fel de mâncare.
Pe lângă pește, este frecvent să vedeți miel în restaurante și, de asemenea, carne de balenă, în special de balenă minke, care a provocat multe controverse.
În ceea ce privește produsele lactate, skyr, un produs din lapte acru asemănător iaurtului, merită cu siguranță încercat. La fel ca iaurtul, este consumat în Islanda sub formă nearomatizată (alb) sau cu diverse arome de fructe. Recent, a ajuns și pe rafturile supermarketurilor cehe.
Cum să mâncați ca un localnic
O modalitate foarte populară și mai ales ieftină de a mânca este hot-dog-ul sau "pylsur", deja menționat. Puteți găsi standuri care îi vând în centrul Reykjavikului și la benzinăriile de la periferia orașului. Puteți alege dintr-o varietate de umpluturi. Cel mai bun mod de a vă sătura este să comandați un "eina með öllu", ceea ce înseamnă "unul cu de toate". Pregătiți-vă să plătiți aproximativ 3 eur pentru un hot dog.
Există, de asemenea, o mulțime de fast-food-uri și bistro-uri în Islanda, unde puteți mânca bine la un preț relativ mic. Puteți alege între burgeri, bucătărie asiatică sau un kebab "viking".
Un islandez fără cafea este ca un somon fără apă. În orașe veți găsi multe cafenele confortabile unde, pe lângă cafeaua bună, puteți încerca produse de patiserie islandeze sau puteți mânca ceva în timp ce priviți ploaia pe fereastră.
Prețurile obișnuite în restaurante
În Islanda, multe localuri funcționează ca o cafenea în timpul zilei, un restaurant seara și un bar în orele târzii, astfel încât puteți petrece cu ușurință întreaga zi într-un singur loc. Este posibil să găsiți prețuri mai mici în astfel de unități. Cu toate acestea, mâncatul în restaurantele tradiționale poate fi foarte scump. De obicei, puteți plăti între 3 000 isk și 4 000 isk pentru un fel principal într-un restaurant.
Așteptați-vă să plătiți aproximativ 7 eur pentru o bere într-un restaurant sau bar , și chiar mai mult pentru un pahar de vin. Hotelurile și pensiunile oferă de obicei micul dejun, dar acesta nu este adesea inclus în prețul cazării. De obicei, puteți plăti suplimentar pentru micul dejun 9 eur - 11 eur.
Există o mulțime de restaurante în Reykjavik, unde vă puteți bucura cu adevărat de mese preparate cu produse locale. De menționat sunt restaurante precum Dill, Kex, Icelandic Fish and Chips și Fiskfelagid.