Mâncare tradițională în Grecia

Ce mâncare ar trebui să încercați în Grecia? Ce se vinde cel mai des în restaurantele locale?
Bucătăria grecească
Bucătăria grecească amestecă arome mediteraneene și orientale și este influențată de turci, fiind bogată în usturoi, ulei de măsline și condimente speciale. Aceasta oferă o selecție largă de legume și fructe.
Peștele și carnea sunt aproape întotdeauna la grătar, dar se preferă carnea de miel sau oaie.
Legumele tipice sunt anghinarele, dovleceii, vinetele, dovleceii, ardeii și ardeii iuți, de obicei umplute sau marinate în ulei.
Cea mai frecventă băutură este vinul și cafeaua, pe care fiecare grec le adoră și le consumă de mai multe ori pe zi.
Specialități grecești tipice
Grecia a oferit lumii mai multe feluri de mâncare bine cunoscute, care pot fi găsite peste tot în lume. Dar nu uitați să încercați specialitățile grecești mai puțin cunoscute și poate chiar mai bune. Să aruncăm o privire la o selecție a celor mai bune mâncăruri tradiționale grecești.
Mâncăruri principale
Musaka - una dintre cele mai renumite mâncăruri grecești, adesea numită "lasagna balcanică". Este vorba de mai multe straturi de vinete coapte (rareori un bol de vinete cu dovlecei) intercalate cu miel și acoperite cu un sos bechamel.
Gyros - un fel de mâncare popular grecesc de tip fast-food care s-a răspândit în întreaga lume și care este adesea confundat cu kebab-urile turcești sau cu shawarma-ul arab.
Adevărul este că sunt mâncăruri foarte asemănătoare. Ambele au o bază similară, carnea fiind prăjită încet pe un băț rotativ și tăiată treptat. În timp ce gyros-ul este preparat în principal din carne de porc și de oaie, kebab-urile sunt făcute din carne de pui, miel sau vițel.
De asemenea, condimentele diferă; într-adevăr, termenul "gyros" se referea inițial doar la condimentele folosite pentru a aroma carnea, dar ulterior s-a generalizat la felul de mâncare în sine. Gyros-ul grecesc este de obicei servit cu sos tzatziki și, rareori, în pâine pita.
Souvlaki - după gyros, probabil cel mai popular fast-food grecesc, sau mai degrabă mâncarea pe care o puteți obține oricând și oriunde, de la cele mai bune restaurante la cele mai degradate tarabe cu mâncare.
Souvlaki sunt bucăți mici de carne, de obicei de porc sau de pui, care sunt cel mai adesea servite prăjite sub formă de frigărui. Cu toate acestea, multe tarabe și restaurante oferă souvlaki în pâine pita, care este o mâncare foarte asemănătoare cu gyros în pâine pita.
Peștele - Deși Grecia este mai strâns asociată cu marea decât orice altă țară europeană și în ciuda faptului că puteți găsi o mare varietate de pește și fructe de mare în fiecare restaurant grecesc, este oarecum surprinzător că nu este la fel de popular în rândul grecilor. Fructele de mare pot fi consumate în mod regulat, dar cu siguranță nu zilnic.
Fructe de mare - în afară de pește, desigur, toate restaurantele oferă și mâncăruri (mai ales salate) din alte fructe de mare, cum ar fi midii, creveți și caracatiță.
Salată grecească - salata grecească clasică este omniprezentă și este adesea consumată în loc de garnitură. Se poate spune că este foarte asemănătoare cu salata tocată din Bulgaria, doar că este mai puțin aromată. Se compune din bucăți de brânză feta, roșii, ardei, castraveți, măsline și ceapă.
În plus față de salata grecească tradițională, salata de vinete este, de asemenea, foarte populară.
Aperitive și garnituri
Tzatziki - probabil cel mai comun acompaniament pentru carne și alte feluri de mâncare. Tzatziki este o mâncare din iaurt filtrat, castraveți, usturoi, ulei de măsline și un amestec de ierburi.
Brânză sau chifteluțe - un aperitiv foarte comun, disponibil în aproape fiecare restaurant.
Dolmades - un excelent fel de mâncare ușoară pentru zilele toride. Dolmades sunt rulouri din frunze de viță de vie aburite umplute cel mai adesea cu un amestec de orez, mentă, mărar, maghiran și piper, acoperite cu suc de lămâie. Dar pot fi umplute și cu carne sau legume.
Taramasalata - o binecunoscută pastă roz sau untură, cel mai adesea consumată cu pâine ca aperitiv. Se prepară din icre afumate sărate, de obicei de cod sau moluște, care se amestecă cu usturoi, ceapă, suc de lămâie și uneori pesmet.
Avgolemono - o supă tradițională grecească preparată adesea de sărbători sau la ocazii importante. Baza sa este supa de pui, care este gătită cu orez și carne. Ingredientele sale cele mai importante, și anume sucul de lămâie și ouăle, se adaugă la sfârșit.
Brânzafeta - Brânza grecească este una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr. Cea mai faimoasă este, fără îndoială, brânza feta, care este făcută din 70% lapte de oaie și 30% lapte de capră. Gustul coagulului său este plăcut sărat și nu la fel de aromat ca, de exemplu, brânza balcanică.
Brânza feta coaptă este adesea consumată ca aperitiv.
Pâine pita - pâinea tradițională grecească pita se consumă cu orice, atât la mesele principale, cât și la micul dejun sau gustări. Într-un restaurant, veți plăti de obicei o mică taxă suplimentară pentru pâinea pita, în jur de 2 eur.
Dulciuri
Baklava - deșibaklava nu este inițial un desert grecesc (este răspândit în întregul Orient Mijlociu), este probabil cel mai popular dulce local. Bucățile mici de patiserie filo sunt umplute cu nuci, miere și sirop.
Portokalopita - o prăjitură cu portocale foarte populară înmuiată într-un sirop dulce, de obicei de portocale. Acest dulce este una dintre cele mai comune opțiuni pentru micul dejun.
Loukoumades - mici bile dulci sau gogoși prăjite în ulei sunt înmuiate în miere și scorțișoară și, ca și baklava, sunt omniprezente.
Kataifi - gust similar cu cel al baklava, dar aluatul este transformat în tăiței fini care sunt tăvăliți într-o minge sau rulou, prăjiți în unt și acoperiți cu sirop.
Băuturi tradiționale grecești
Retsina - un vin tipic grecesc (de obicei alb, dar poate fi și rosé) la care se adaugă rășină de pin, care îi conferă un gust foarte specific. Retsina este adesea servit cu mesele principale.
Ouzo - cea mai populară băutură spirtoasă grecească, cu un conținut de alcool de până la 48%. Este un lichior de anason aromatizat (pe lângă anason) cu alte ierburi, de obicei cuișoare, scorțișoară, fenicul sau coriandru. Ouzo este adesea amestecat cu apă sau gheață, iar grecii pregătesc întotdeauna o mică gustare de brânză feta, caracatiță sau cârnați greci loukaniko pentru a-l sorbi.
Metaxa - cu siguranță cea mai faimoasă băutură grecească din lume. Metaxa este distilată din mai multe tipuri de vin și are un conținut de alcool de aproximativ 38%. Calitatea Metaxa este evaluată cu stele, de la trei (cea mai mică) la douăsprezece (cea mai mare, dar aceste Metaxa sunt rare și prețul lor corespunde acestui lucru). Cel mai bun compromis între preț și calitate este Metaxa de 5*.
Cafeaua grecească - o metodă specifică de preparare asemănătoare cafelei turcești. Boabele de cafea sunt preparate într-o java la o temperatură scăzută, ceea ce duce la o spumă cremoasă numită "kaimaki".
Cum să mâncați ca un localnic
Nu ratați o vizită la o tavernă grecească tipică, unde puteți degusta toate specialitățile grecești și poate primi un desert ca răsfăț.
Grecilor le place foarte mult să meargă la taverne și, cu excepția cazului în care vă aflați într-un restaurant de-a dreptul turistic dintr-un hotel sau în mijlocul unui centru turistic, vor fi adesea mai mulți greci decât vizitatori străini într-o tavernă, chiar și în stațiuni.
Puteți găsi mici taverne de familie în fiecare sat, chiar și în cele mai mici, din Grecia.
Comandați meze
Dacă doriți, de asemenea, să luați masa ca un localnic, comandați mai multe tipuri de mâncare - numite meze (un pic ca tapas spaniole) - și apoi lăsați-le să circule în jurul mesei. Și nu împărțiți prețul, în Grecia plătiți în total.
Brutării și cafenele
O altă atracție pentru gurmanzi sunt brutăriile excelente, care, pe lângă pâinea proaspătă, oferă o mare varietate de bunătăți sărate și sărate cărora nu le veți putea rezista.
Există, de asemenea, cafenele la fiecare colț cu dulciuri grecești tipice, unde localnicii adoră să ia micul dejun.
De obicei, micul dejun constă doar în cafea, după care grecul comandă de obicei un fel de dulceață, cu o altă cafea sau cappuccino.
Dacă doriți să experimentați adevărata atmosferă grecească, mergeți la piețe, care sunt organizate și în orașele mici, cel puțin o dată pe săptămână. De exemplu, brânza feta sau iaurtul grecesc adevărat sau mierea sunt delicioase.
Bacșiș la restaurant
În general, în Grecia, cultura bacșișului nu este foarte înrădăcinată și, în special în tavernele mai puțin turistice, bacșișul nu este deloc așteptat și nu există niciun faux-pas dacă nu lăsați niciunul.
Bacșișul este mai frecvent în locațiile turistice, dar nu există o limită acceptabilă din punct de vedere social. Mai degrabă, de obicei se rotunjește la cea mai apropiată sumă bine calculată.
Prețurile obișnuite în restaurante
Prețurile variază în funcție de locație și de sezon, dar de obicei un fel principal cu carne începe de la 9 eur în afara stațiunilor, o salată vă costă 5 eur, iar o cafea sau o halbă de bere la draft costă de la 2,50 eur.
Este mai scump pe insule și în locurile mai turistice. Un moussaka tipic vă va costa între 8 și 12 eur, peștele și fructele de mare în jur de 20 eur, în timp ce cel mai ieftin souvlaki costă între 6 și 10 eur.
Dacă ieșiți în oraș pentru o noapte de distracție, așteptați-vă să plătiți aproximativ 10 eur pentru un cocktail.
Înainte de a pleca, nu uitați să căutați pe internet recomandări pentru anumite taverne care sunt populare în zonă și cel puțin încercați să rezervați în avans. Dacă nu o faceți, fiți pregătiți pentru o așteptare de câteva zeci de minute. Unele taverne au cozi la propriu.
Mai aveți întrebări?
Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...