Cultura și istoria Indonezia

Indonezia

Cât de ușor este să vorbești engleza în Indonezia? Cum sunt indonezienii și când sunt închise magazinele în Indonezia?

Comparați prețurile zborurilor către Indonezia

Limba

În Indonezia se vorbescpeste 500 de limbi și dialecte. Cu toate acestea, limba oficială și utilizată pe scară largă este indoneziana, care își are rădăcinile în malaeză.

Această limbă este vorbită de majoritatea indonezienilor, deși de obicei nu este limba lor maternă, ei învățând-o în școala primară.

Interesant este faptul că limba indoneziană a fost creată artificial pentru a unifica limba oficială în întreaga țară. Din acest motiv, este una dintre cele mai simple limbi, cu unul dintre cele mai mici vocabulare din toate timpurile.

Cunoașterea limbii engleze

Deși limba engleză este predată în școlile secundare, nu există o mare familiaritate cu aceasta.

Cu toate acestea, în zonele turistice, vă puteți descurca cel puțin cu engleza de bază. Tinerii sunt întotdeauna mult mai predispuși să vorbească engleza. Persoanele în vârstă de peste 40 de ani vorbesc rar engleza.

Îi veți face fericiți pe localnici doar mergând la ei acasă, la restaurant, la magazin. Dacă doriți să le faceți zâmbetul și mai larg (dacă este posibil), mulțumiți-le în indoneziană.

Mini-dicționar

  • Mulțumesc - terima kasih
  • Cu plăcere - singur
  • Bună dimineața - selamat pagi
  • Bună ziua - selamat siang (aprox. 12:00-15:00)
  • Bună ziua - selamat sore
  • Bună seara/noapte bună - selamat malam
  • La revedere - selamat tinggal (dacă tu ești cel care pleacă), selamat jalan (dacă tu ești cel care rămâne)
  • Da - ya
  • Nu - tidak
  • Unde - di mana,
  • Mănâncă - makan
  • Bea - minum
  • Cameră - kamar
  • Spital - rumah sakit
  • Scuzați-mă - maafkan aku

Oameni

Indonezia este a patra țară cu cea mai mare populație (290 de milioane) și cea mai mare țară islamică.

Indonezienii sunt foarte amabili, ospitalieri și politicoși cu turiștii. Dar sunt, în același timp, și mari patrioți și este foarte nepoliticos să criticați Indonezia în fața localnicilor.

Dar ar fi bine să nu vă așteptați ca localnicii să vină oriunde la timp și să livreze ceea ce promit. Ei sunt destul de comozi, dar dacă insiști asupra unui lucru, nu renunța, ai șanse de reușită. Înarmează-te cu răbdare, pentru că există destul timp pentru toate.

Religia

Indonezia este cea mai mare țară musulmană din lume. Islamul este practicat de peste 87% din populație, în special pe insulele Java, Sumatra, Borneo, Sumbawa, Lombok, Flores, Batam și Molucas de Nord.

Creștinismul este a doua cea mai răspândită religie, cu 10% din populație. Protestanții predomină în Papua de Vest, pe insulele Timor, Sumba, Alor, Wetar, în centrul continentului Sulawesi și în jurul lacului Toba din Sumatra. Catolicii sunt majoritari pe insula Flores și în unele părți sudice ale Papua de Vest.

Hinduismul predomină pe insula Bali.

În ciuda tuturor prejudecăților prezente, islamul ia aici o formă foarte blândă și moderată, iar oamenii sunt în general foarte amabili, mereu zâmbitori și toleranți.

Istoria pe scurt

Locuitorii originari au venit în Indonezia din Asia și Taiwan, aducând cu ei cunoștințe despre cultivarea orezului, care este și astăzi cea mai importantă cultură pentru populația locală.

Comerțul a jucat, de asemenea, un rol important, nu numai între insule, ci și la nivel internațional, în special cu India și China. Sub influența acestora, țara a început să se schimbe, regatele budiste și hinduse - Srivijaya, Sailendra, Mataram - apărând și dispărând, lăsând în urmă monumentale monumente religioase, precum Borobudur budist, Prambanan hindus și templele Arjuna de pe platoul Dieng, care îți taie respirația și astăzi.

În secolul al XIII-lea, islamul a început să pătrundă în Indonezia prin Sumatra, înlăturând în cele din urmă alte religii și devenind principala religie a arhipelagului. Regele hindus a fugit în Bali, care este încă singurul loc, în afară de India, unde oamenii sunt predominant hinduși.

În secolul al XVI-lea, europenii (în special olandezii) au început treptat să colonizeze insulele, importând cafea, ceai și, mai ales, mirodenii.

Stăpânirea olandeză a luat sfârșit abia după cel de-al Doilea Război Mondial, care a pus capăt ocupației japoneze a Indoneziei. În timpul acestei ocupații a fost trezită mișcarea indoneziană de independență, iar la 17 august 1945 Sukarno, primul președinte indonezian, a declarat țara independentă.

Sărbători

Sărbători naționale cu dată fixă:

  • 1 ianuarie - Anul Nou
  • 17 august - Ziua Independenței Indoneziei
  • 25 decembrie - Ziua de Crăciun

Sărbătorile naționale cu o dată variabilă sunt:

  • Vinerea Mare
  • Anul Nou Chinezesc (ianuarie/februarie)
  • Galungan și Kuningan (Bali)
  • Idul Fitri - sfârșitul Ramadanului (august/septembrie)
  • Nyepi - Anul Nou balinez (martie-mai)
  • Idul Abha - Ziua musulmană a sacrificiului
  • Waisak - celebrarea morții și iluminării lui Buddha (mai)
  • Muharram - Anul Nou musulman
  • Maulud nabi Muhammad - nașterea lui Muhammad (iulie-august)

Majoritatea festivalurilor religioase sunt sărbătorite în Bali. Interesant este, de exemplu, Anul Nou balinez Nyepi. În ajunul acestuia, procesiunile poartă reprezentări ale spiritelor rele, care sunt apoi arse ceremonial, iar expulzarea spiritelor rele de pe insulă este sărbătorită până la miezul nopții.

După miezul nopții, Bali este scufundată într-o liniște totală, pentru a se asigura că spiritele rele cred că insula este goală și nu se mai întorc.

Toată lumea rămâne acasă în această zi de liniște completă (se așteaptă să nu părăsiți hotelul), contemplând și dedicându-se familiei. Nu există lumini aprinse, nimeni nu iese, traficul este complet silențios, totul este închis și chiar și aeroportul internațional nu funcționează.

Sumba poate oferi un interesant festival Pasola, care este însoțit de lupte rituale călare, în timp ce Papua atrage Festivalul Văii Baliem, organizat special pentru turiști.

Există, de asemenea, multe alte festivaluri religioase care au o importanță regională sau chiar locală și care nu sunt sărbători publice naționale.

Cultura

Indonezia a fost influențată timp de secole de culturile indiană, arabă, chineză, malaeză și europeană, care s-au amestecat cu vechile tradiții tribale.

Influențele hinduse sunt evidente în special în dansul și teatrul javanez și balinez. Poate cea mai faimoasă formă teatrală este wayang, teatrul de umbre, ale cărui povești se inspiră adesea din epopeea indiană Mahabharata și mai ales Ramayana.

În sfera muzicală, veți întâlni cu siguranță gamelanul, o orchestră tradițională de instrumente de percuție. Muzica sa poate suna complex și neobișnuit pentru urechea europeană.

Vopsirea țesăturilor cu ceară - batik - joacă, de asemenea, un rol important în cultura locală. Unele dintre frumoasele modele erau purtate în trecut doar de femeile din familia regală. Țesutul ikat are, de asemenea, o tradiție îndelungată în unele regiuni.

Fiecare regiune este caracterizată de un meșteșug tradițional, cu numeroase ateliere de sculptură, sculptură, argintărie, olărit etc.

Combinația dintre cultura tradițională și viața religioasă face parte din viața de zi cu zi a populației locale. Indonezia este o țară islamică, iar islamul este în general exprimat într-o formă foarte moderată aici. Pe lângă islam, veți găsi și hinduși (în special în Bali), catolici și protestanți, budiști și confucianiști. Indonezienii au obligația de a se declara ca aparținând uneia dintre aceste religii.

Turismul

Nivelul de servicii pentru turiști este cel mai ridicat în Bali și Java. Pe măsură ce vă îndepărtați de centrele turistice, frecvența, nivelul și fiabilitatea serviciilor este probabil să scadă.

Indiferent la ce vă așteptați de la o vacanță, Indonezia are tot ce vă poate oferi - plaje idilice și romantice, natură bogată și virgină, mări cristaline, temple străvechi, scufundări sau snorkeling uluitoare, tradiții străvechi, meșteșuguri tradiționale, expediții aventuroase, activități culturale, oameni prietenoși, bucătărie delicioasă, băuturi răcoritoare, parfumuri exotice, relaxare și bunăstare maximă, fără grabă sau stres.

Rezervați-vă hotelul în Indonezia în avans

Geografie

Indonezia oferă multe opțiuni pentru toată lumea. Enumerăm cele mai vizitate insule sau arhipelaguri pentru a vă face o idee:

Sumatra - cea mai vestică insulă din arhipelag. Majoritatea turiștilor se îndreaptă spre jumătatea nordică a insulei.

Pentru iubitorii de natură, există un număr foarte mare de specii de plante și animale, dar zone uriașe de pădure tropicală au fost deja defrișate, astfel încât multe specii sunt pe cale de dispariție critică. În nordul insulei se află parcul Gunung Leuser, unde trăiesc tigrul de Sumatra, rinocerii, elefanții sălbatici și alte animale interesante.

Sumatra găzduiește adevărații conducători ai junglei - urangutanii.

În nord-vest, în jurul insulei Weh (Pulau Weh), veți găsi o lume subacvatică bogată. Aici veți întâlni diverse grupuri etnice Batak, Mentawai sau Minangkabau. Cel mai mare crater vulcanic, lacul Toba, este, de asemenea, o destinație turistică frecventă. Mulți creștini trăiesc în zona înconjurătoare.

Java - aici puteți vizita monumente și temple antice (Dieng, Prambanan, Borobudur, ...), puteți face expediții pentru a vedea vulcani (Bromo, Kawah Ijen, ... ) și peisaje frumoase (platoul Dieng), puteți merge pentru cultură și cumpărături(Jakarta, Yogyakarta, ...).

Kalimantan - aici veți găsi cel mai vechi sistem de păduri tropicale, dar, la fel ca în Sumatra, suprafața lor a fost redusă dramatic din cauza extinderii plantațiilor de ulei. Aici trăiesc specii de plante și animale pe cale de dispariție critică. Drumurile care traversează insula nu sunt de foarte bună calitate, iar problemele apar mai ales în timpul sezonului ploios.

Bali este un paradis pentru iubitorii de plajă. Aici vă puteți răsfăța corpul (pe plajă, în timpul masajelor, mâncare excelentă, ...) și spiritul (cursuri de meditație, yoga).

Surferii și iubitorii de cultură își vor găsi și ei locul aici.

Pe insulă, pe lângă numeroasele hoteluri și stațiuni pe plajă, există, de asemenea, un număr foarte mare de temple, locuri sacre și peisaje de o frumusețe kitsch.

În Ubud și în împrejurimi, puteți obține suficientă hrană culturală sau vă puteți aerisi portofelul vizitând galerii și făcând cumpărături de artă. Cumpărăturile sunt recomandate și în Kuta și Legian, Mecca surfului.

Lombok - o lume subacvatică frumoasă și bogată pentru snorkelling și scufundări. Vulcanul Rinjani este o destinație populară pentru drumeții de mai multe zile. Acesta este mult mai puțin vizitat decât vecinul Bali, dar la fel de frumos (sau poate chiar mai frumos). Plajele din sud sunt o destinație populară pentru surferi.

Flores - potrivită pentru iubitorii de natură, de aici puteți face excursii pentru a vedea dragoni de Komodo (aceștia trăiesc pe insulele Rinca și Komodo din apropiere), insula în sine este de un verde minunat (nu degeaba portughezii i-au dat un nume floral) și este străjuită de o lume subacvatică uluitoare.

Alte caracteristici interesante sunt satele tradiționale locale. Indonezienii o numesc Insula Șerpilor, ferește-te de ei.

Sumba - puțin vizitată, impresionează în principal prin satele sale tradiționale, peisajele pitorești, plajele frumoase și condițiile bune de surfing.

Sulawesi - insula în formă de orhidee sau caracatiță oferă multe. În interiorul insulei se află regiunea Tana Toraja, unde localnicii au păstrat în mare parte tradițiile străvechi și vă puteți bucura de ritualuri funerare fascinante și de clădiri cu acoperișuri cu forme tipice.

Retrase parcă sub protecția unei insule mai mari, micile insule Togian oferă relaxarea supremă pe plaje albe cu ape turcoaz, unde nu veți fi deranjat de nimic, inclusiv de telefon. Semnalul nu ajunge aici (încă).

Nordul insulei Sulawesi atrage cu locuri frumoase pentru scufundări.

Moluccas - pentru scufundări sau snorkeling, veți găsi aici o lume subacvatică bogată.

Papua - o insulă pentru aventurieri. Este acoperită de o junglă impenetrabilă, locuită de triburi care au întâlnit rareori civilizația modernă. Ei încă trăiesc în felul strămoșilor lor - ca și cum v-ați afla în mijlocul unui film din Epoca de Piatră. De regulă, trebuie să vă deplasați din loc în loc cu avionul, pe insulă nu există drumuri.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te