Cultura și istoria Coreea de Sud

Coreea de Sud

Istoria pe scurt

Istoria Coreei datează din anul 2.333 î.Hr., când a fost fondat Gojoseon. Conform legendei, aceasta a fost fondată de miticul Dangun, al cărui tată a coborât din ceruri și a cărui mamă s-a transformat dintr-un urs. Astăzi, Coreea este o republică. Cea mai importantă dinastie domnitoare a fost Dinastia Joseon (Joseon - coreeană - 전주이씨, 全州李氏). A domnit din 1392 până în 1910, când Coreea a fost ocupată de Japonia.

Coreenii comemorează și astăzi această dinastie prin diverse festivaluri și sărbători. Primele alegeri prezidențiale au avut loc în 1987. Unul dintre președinți (Kim-Dae-Jung) a câștigat chiar Premiul Nobel pentru Pace în 2000. În 2013, o femeie - fiica unui fost președinte - a preluat fotoliul prezidențial.

Cu toate acestea, ea nu a rămas mult timp în noua sa funcție, deoarece acuzațiile de corupție împotriva sa au culminat în 2016. În prezent, are relații tensionate cu vecinul său din nord, Coreea de Nord. Acestea sunt separate de o fâșie lungă de peste 200 de kilometri. Veți întâlni mai ales clădiri moderne, deoarece multe clădiri au fost distruse în timpul Războiului din Coreea.

Oameni

Oamenii sunt deschiși, veseli, curioși, rapizi, uneori chiar nefocați sau distrași. Ei sunt obișnuiți cu străinii din orașe și cunosc engleza de bază, dar sunt încă uneori timizi să vorbească. Străinul este de obicei cel care începe conversația. Oamenii din sat sunt îmbrăcați în haine tradiționale și nu cunosc niciun cuvânt în engleză, dar sunt cu atât mai amuzanți să comunici cu ei! Ei întreabă adesea: "Câți ani ai?". Este o întrebare foarte comună, nu vă alarmați. Coreenii sunt întotdeauna respectuoși cu bătrânii lor.

Sărbători și festivaluri

În timpul sărbătorilor oficiale, doar birourile și băncile sunt închise. Crăciunul este sărbătorit de coreeni pe 25 decembrie. Dacă vă bucurați de Valentine's Day, merită să rețineți că pe 14 februarie femeile oferă cadouri bărbaților, iar pe 14 martie este invers. Și în timp ce noi "sărbătorim" sosirea Sfântului Martin pe 11/11, coreenii sărbătoresc Ziua Pepero, când cuplurile îndrăgostite își oferă reciproc batoane Pepero. Interesantă este ziua de 1 ianuarie, când le dau copiilor din familie niște bani.

Cele mai multe festivaluri, parade și sărbători sunt savurate în luna aprilie. Acesta este momentul în care înfloresc cireșii locali, ceea ce contribuie la atmosfera locală.

Festivalul Jinhae Gunhangje (진해군항제)

Acest festival este unul dintre cele mai mari și mai renumite festivaluri de primăvară din țară, cu peste 2 milioane de turiști care îl vizitează în fiecare an. Acesta începe cu o comemorare a domniei dinastiei Joseon, cunoscută și sub numele de Dinastia I sau R. În timpul festivalului, puteți asista la faimoasele parade ale coreenilor în costume tradiționale, plus să degustați mâncăruri locale.

Festivalul Starlight (여좌천-벚꽃명소)

Dacă vă place să vă plimbați noaptea prin Praga și să vă bucurați de priveliștea punctelor de reper iluminate și nu ratați niciodată un festival al luminii în Praga, Festivalul Starlight este pentru dumneavoastră. Acesta face parte din Festivalul Jinhae Gunhangje. În jurul râului Yeojwacheon, bucurați-vă de un spectacol cu laser, de un pod iluminat și de cireșii din jur. Acesta include, de asemenea, un spectaculos foc de artificii.

O paradă regală și o formație de muzică militară

Parada stradală regală are loc în fiecare an în jurul rotației Jungwon. Este condusă de amiralul Yi Sun-sin și armata sa și evidențiază victoriile de război din timpul dinastiei Joseon. Lângă Jinhae Gymnasium și pe străzile adiacente, ascultați sunetele fanfarei militare și admirați prestația gărzii militare de onoare.

Cultură

Coreenii sunt crescuți cu respect și umilință față de bătrânii lor și față de autoritate în general. În limba lor, ei recunosc chiar și șase niveluri de huruit și dat din cap. Societatea pune accentul pe colectivism. Ei susțin valorile tradiționale și țin foarte mult la relații, nu doar la cele de familie. Budismul, confucianismul și creștinismul (protestantismul) sunt răspândite în societate.

Particularități și diferențe

  • Sforăitul în public este un delict,
  • Nu își oferă cadouri de ziua de naștere,
  • la masă, îngenunchează pe podea și nu își pun picioarele sub masă.

Steagul se numește oficial Tchägukki - 태극기 / 太極. În centru găsim simbolul roșu și albastru yin și yang, iar în fiecare dintre cele patru colțuri există câte o trigramă. Simbolul täguk reflectă tradiția seculară a armoniei dintre cele două opuse yin și yang, care derivă din taoism, dar este prezentă în toate școlile de gândire din Coreea - confucianism, budism, șamanism și poate chiar creștinism. Fundalul alb al drapelului simbolizează lumina și puritatea și exprimă dorința de pace a națiunii coreene. Cele patru trigrame din jurul centrului simbolizează cerul, pământul, focul și apa. Toate aceste elemente împreună exprimă armonia și unitatea cosmică. Steagul reprezintă idealul de prosperitate națională și adevărul universal la care țin toți coreenii.

Artele tradiționale includ gugak, care se traduce prin muzică națională, și alte arte, precum dansuri artistice, cântece și spectacole. În plus, coreenii au moștenit o mare varietate de dansuri naționale de la strămoșii lor: cum ar fi salpurichum (purificare spirituală), gutchum (dansuri șamanice rituale), taepyeongmu (dansuri ale păcii), hallyangchum (literalmente dansurile "oamenilor leneși"), buchaechum (dansuri pentru distracție), geommu (dansuri cu sabia) și seungmu (dansuri ale călugărilor). În plus, talchum (dansul cu măști) și pungmul nori (jocul cu instrumente muzicale) sunt bine cunoscute pentru natura lor satirică. Pictura și caligrafia sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri și au fost influențate de China. Ceramica și artizanatul sunt, de asemenea, demne de menționat.

Îmbrăcămintea tradițională sud-coreeană este denumită Hanbok. Este o rochie fără buzunare, caracterizată prin culori vii. Este încă purtată la sărbătorile sau festivalurile tradiționale.

Limba

Limba oficială este coreeana. Engleza poate fi vorbită cu ușurință în orașe și în zonele turistice, în special în rândul generației tinere.

Turismul

Deși are atât de multe de oferit, Coreea de Sud rămâne ușor în umbra vecinului său mai faimos din est, Japonia. Majoritatea turiștilor se află în Seul, capitala, unde sunt concentrate toate serviciile. Oriunde mergeți, veți întâlni coreeni curioși, cu cele mai bune smartphone-uri și aparate foto, mai ales în weekenduri și în zilele libere, când pleacă în excursii.

Geografie

Țara este situată în partea de sud a peninsulei coreene. Există multe alte insule mici în apropiere, dintre care cea mai mare este Insula Jeju. Aceasta este interesantă și pentru că găzduiește cel mai înalt punct din Coreea și vulcanul stins Halla-san și este singurul loc din țară care se află deja în zona subtropicală. La vest, Coreea este scăldată de apele Mării Galbene, iar la est de apele Mării Japoniei. Coreenii numesc Marea Galbenă Marea de Vest și Marea Japoniei Marea de Est din cauza ostilității postbelice față de japonezi. Coreea este o țară foarte muntoasă, dar în sud găsim câmpii care ocupă doar aproximativ 30% din suprafață.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te

Conectați-vă cu Google